Rimbo – mitt i Roslagen

I brytningen mellan storskog och lågland ligger Rimbo. En naturlig centralort i Sjuhundrabygden som har anor från 1000-talet. Det var utbyggnaden av järnvägen i Sverige i slutet av 1800-talet som  gav riktig näring åt samhället. 1885 startade persontrafik mellan  Rimbo och Stockholm. Efter nära 100 år – 1982 – revs de sista spåren från Rimbo upp. Kvar finns en stark lokal opinion för att åter  starta tågtrafik, främst till Stockholm. Det bor i dag cirka 5 000 invånare i Rimbo. 2000-talets Rimbo är en modern centralort med  all den service som hör till.

Gott om fritidsaktiviteter

I och runt Rimbo finns ett brett utbud av sport- och fritidsanläggningar. Här finns t ex tre golfbanor inom någon mils avstånd. Här finns Arkadien, en idrottsanläggning för fotboll och ishockey. Här ligger Sparbankshallen, en fin idrottshall för bl a handboll och innebandy. I centrum hittar du livsmedelsbutiker, flertalet specialbutiker, apotek, tandläkare, vårdcentral, veterinär, bibliotek, badhus, caféer, restauranger och systembolag.

Gamla anor

Sjuhundrabygden är en gammal kulturbygd. Hit drog sig grevar och baroner tillbaka för att vila upp sig efter krigiska strapatser utanför landets gränser på 1600- och 1700-talet. Rånäs Slott, ett par mil väster om Rimbo, har till exempel hyst adliga släkter sedan 1300-talet. Mörby Slottsruin, byggt på en hög klippa vid Skedvikens strand, har också anor från 1300-talet. I Finsta, någon mil mot Norrtälje, föddes heliga Birgitta, det enda helgonet inom den katolska kyrkan med svenska rötter, år 1303.

Roslagen är också motorsport

Här kryllar det av mästare i olika kategorier och i var och varannan buske brummar det en tävlingsbil. Världens förste världsmästare i rally, Björn Waldegård, bodde i Rö, en halvmil söder om Rimbo. I Hallstavik, några mil norrut, finns Rospiggarnas speedwaylag, flerfaldiga svenska mästare. Längs Roslagskusten är det båtsport som gäller.

Storstaden runt knuten

Du når Uppsala eller Stockholm inom en timme, Norrtälje på 20 minuter. Ska du ut i stora världen tar det 45 minuter till Arlanda med bil.